Wat is oefentherapie
Staan, lopen, zitten, tillen, dit zijn vanzelfsprekende bewegingen. We vinden het vaak heel normaal dat ons lichaam, elke dag opnieuw, goed functioneert.
Maar wat kunnen we doen als onze spieren of gewrichten het laten afweten? Als we pijn of ongemak ervaren en hierdoor steeds meer belemmerd worden?
Wat als teveel spanning in het lichaam tot allerlei klachten leidt en goed ontspannen niet meer lukt? Dan wordt het tijd om eens kritisch naar het houdings- en bewegingspatroon te gaan kijken.
In veel gevallen ontstaan klachten door een verkeerde houding of manier van bewegen. Ook ademhalings- of spanningsklachten verstoren vaak goed functioneren.
De Oefentherapeut Cesar maakt de cliënt bewust van ongunstige patronen. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de locatie van de klacht, maar het totale houdings- en bewegingspatroon wordt onder de loep genomen.
Samen met de Oefentherapeut Cesar gaat de cliënt aan de slag aan de hand van een praktisch, op maat gemaakt, realistisch (oefen) programma. Dit kunnen oefeningen zijn voor thuis maar ook klacht-verlichtende oefeningen voor op het werk.
Werkwijze
U wordt verzocht uw verwijzing (als u deze heeft), identiteitsbewijs en grote handdoek mee te nemen.
De eerste afspraak bestaat uit een vraaggesprek en een (deel van het) onderzoek. In het gesprek worden vragen gesteld om een beter beeld te krijgen van uw klachten. Het onderzoek bestaat uit het analyseren van uw houding en bewegingen. Voor het goed kunnen analyseren van uw houding en uitvoeren van klacht specifieke testen, draagt u tijdens het onderzoek nauwsluitende, soepele kleding, bijvoorbeeld ondergoed. Bij vervolgbehandelingen is kleding waarin u goed kunt bewegen voldoende.
Vervolgens worden de onderzoeksresultaten besproken en samen met u beslist de therapeut of de therapie zinvol is. Indien dit zo is dan bespreekt de therapeut met u het vervolg.
Geen verwijzing nodig.
U kunt een afspraak maken met of zonder verwijzing van uw huisarts of specialist. Indien u zonder verwijzing komt, dan wordt er middels een screening bepaald of u bij Oefentherapie aan het juiste adres bent. Het is mogelijk dat u na dit gesprek wordt geadviseerd om de klachten eerst met uw huisarts te bespreken.
Oefentherapie Cesar is een actieve therapie. Een behandeling duurt 30 minuten en is helemaal aangepast aan uw situatie. U leert de relatie zien tussen uw klachten en het gebruik van uw lichaam (het bewegingsgedrag). U leert hoe u zelf uw klachten kunt beïnvloeden door het aanpassen van houding/bewegingen en door te oefenen, zowel onder begeleiding als zelfstandig.
De therapie is (waar mogelijk) gericht op het aanpakken van de oorzaak van de klacht, zodat klachten ook in de toekomst niet meer terug keren. Bij chronische klachten zal aandacht worden besteed aan de manier van omgaan met de klacht, symptoom bestrijding en de kwaliteit van leven.
Wanneer oefentherapie ?
Oefentherapie is geschikt voor iedereen die klachten heeft door een verkeerd houdings- en/of bewegingspatroon, al dan niet veroorzaakt door een bepaalde afwijking of ziekte. Oefentherapie wordt toegepast bij:
- klachten, veroorzaakt door houding- of bewegingsafwijkingen zoals bijvoorbeeld nek-
schouder-, rug- en heupklachten, spanningshoofdpijn - afwijkingen aan de wervelkolom (bijvoorbeeld scoliose of kyfose)
- ademhalingsproblemen zoals bijvoorbeeld hyperventilatie, astma, benauwdheid
neurologische klachten zoals bijvoorbeeld hernia, ischias en uitstralende zenuwpijnen,
ziekte van Parkinson, MS - pijn: fibromyalgie, chronische pijn (o.a. rug en schouder)
- psychosomatisch: SOLK, lichamelijk verklaarde klachten waarbij stressfactoren een rol
spelen, angst, paniek en hyperventilatie, overspanning/burn-out
voorkomen/bestrijden van beroepsklachten (bijvoorbeeld RSI/KANS) - orthopedische aandoeningen zoals bijvoorbeeld artrose, osteoporose, ziekte van
Scheuermann - reumatische klachten (bijvoorbeeld reumatische artritis, ziekte van Bechterew)
- ouderen: balansproblemen, problemen in combinatie met verschillende aandoeningen
algehele gezondheidsklachten zoals bijvoorbeeld slechte houding, spierkracht, conditie, ADL
functie - herstelzorg na COVID-19
- slaapproblemen zie informatie Slaapoefentherapie
- kinderen zie informatie Kinderoefentherapie