Slaapoefentherapie

Slaapoefentherapie is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten en heeft een praktische, goed toepasbare aanpak.                                                                      


Slaapoefentherapie kan u helpen van uw slaapproblemen af te komen in gemiddeld 6 behandelingen. Een gezonde nachtrust geeft rust, ontspanning, grip, balans en betere (school)prestaties.

Werkwijze

Slaapoefentherapie geeft u inzicht in gezond slaapgedrag en wat de samenhang is tussen uw klachten en hoe u deze kunt oplossen. U leert omgaan met de gevolgen van uw slaapprobleem waardoor stress vermindert en u uit de vicieuze cirkel komt van slecht slapen. Daarbij wordt slaapgedrag als onderdeel voor de behandeling van lichamelijke klachten mee genomen in het behandelplan. De therapie is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten en heeft een praktische, voor u goed toepasbare aanpak.

De eerste behandeling bestaat uit een intake van een uur, waarbij uw verstoorde slaappatroon en verbanden met uw klachten helder wordt gemaakt. U zult één of meerdere vragenlijsten invullen om meetbaar en inzichtelijk te maken wat uw vorderingen in de loop van de behandelingen zijn. Samen met u wordt een behandeldoel en een plan van aanpak opgesteld.

U krijgt inzicht in slaapgedrag, voeding en lichaamsbeweging. Ook wordt u geholpen d.m.v. gedachtentherapie (positief of neutraal leren denken en handelen), communicatieve vaardigheden (nee zeggen, grenzen stellen) en timemanagement. In een oefensessie krijgt u waardevolle ademhalings-, loslaat-, en ontspanningsoefeningen om mentaal en fysiek volledig tot rust te komen. En praktische oefeningen om uw zelfbewustzijn te verbeteren, u te leren voelen ontspannen, focussen en het hoofd uit te leren zetten (mindfulness).

Meer informatie over slaapoefentherapie is te lezen op de website www.slaapoefentherapie.nl

Zit u met uw handen in het haar omdat uw kind niet kan of wil gaan slapen?

Weet u dat u met dit probleem naar een slaapoefentherapeut kunt gaan? De slaapoefentherapeut richt zich op de “zachte” slaap problemen. Er wordt gekeken of er sprake is van “niet willen” of “niet kunnen” bij uw kind. Soms is het probleem het grenzen stellen en een andere keer is er sprake van overprikkeling en onrust.

Slaapproblemen bij kinderen zijn er altijd al geweest. Kinderen vormen de grootste groep van alle slapelozen. Echter in dit digitale tijdperk dreigen slaapproblemen nog verder toe te nemen. Kinderen zitten tegenwoordig vaak en lang achter beeldschermen, bewegen minder en slikken bij slaapproblemen vaak melatonine alsof het geen enkele kwaad kan…. Wanneer onvoldoende aan de slaapbehoefte van het kind wordt voldaan nemen ook de lange termijn gevolgen van slaapproblemen toe, zoals onder andere slechte slaapgewoonten, angst, depressie, overgewicht, diabetes, concentratieproblemen, verminderde leerprestaties, gedragsproblemen, een verstoord bioritme.

Slaapproblemen bij kinderen kunnen ook problemen vanwege de ouders zijn. De ouders hebben bijvoorbeeld geen geduld, de wakkere momenten komen hen niet uit, ze hebben het kind onhandige gewoontes aangeleerd of ze kunnen moeilijk consequent zijn. Door spanningen in huis of tussen de ouders kan een slaapprobleem ontstaan omdat het kind zich bijvoorbeeld niet veilig voelt of gewoonweg zelf te gespannen is. Bovenal zijn slaapproblemen bij kinderen ongewenst en ongezond. Ze blijven niet zonder gevolgen.

De slaapoefentherapeut kan u als ouder adviseren en informeren over ins- en outs van de kinderslaap zoals:

  • gezond slaapgedrag
  • richtlijnen voor een gezonde slaap
  • het gebruik van slaaphulpmiddelen zoals boekjes, slaapschaap, stickerkaarten…
  • sport- en beweegadviezen voor uw kind
  • ontspanningsoefeningen om samen te doen
  • structuur geven aan de dag en de nacht

 

De slaapoefentherapeut kan uw kind slaapoefeningen leren om: beter te ontspannen, het hoofd stil te krijgen, de aandacht naar veiligheid en rust te verleggen (focussen), “uit het hoofd in het lijf” te komen, lichaamswerk, ook overdag eens te verstillen middels mindfulness oefeningen voor kinderen. Er zijn tevens oefeningen bij die u als ouder samen met uw kind kan doen om de slaap te bevorderen.

Vergoeding

Slaapoefentherapie wordt vergoed vanuit uw aanvullende zorgverzekering, bij kinderen wordt het vanuit de basisverzekering vergoed. Oefentherapie Groenheide is aangesloten bij het netwerk Slaapoefentherapie (www.slaapoefentherapie.nl)